PSYCHOSOCIAAL THERAPEUT

Marjon van Westing 1985

Op mijn levenspad kom ik een grote verscheidenheid aan mensen tegen. Bijzondere individuen, stuk voor stuk uniek in ieders zijn, wat zich reflecteert in de verschillende levenspaden die men bewandelt. Onder deze uniciteit schuilt echter een grote verbondenheid: ieder proces wordt getypeerd door een zoektocht naar een lichter leven.

Mijn levenspad

Mijn eigen zoektocht naar een bewuster en lichter leven ontvouwde zich in de periode van chronische vermoeidheid tijdens mijn pubertijd. In een periode van 8 jaar bouwde de vermoeidheid dusdanig op dat ik volledig uitgeput was. Donkerte, leegte, eenzaamheid en negatieve gedachten zorgde voor een enorme verstrikking van mijn zijn. Ik wist niet meer wie ik was.

Tijdens mijn dieptepunt heb ik me open gesteld voor therapie. In vertrouwen heb ik mijn verhaal gedeeld, voelde ik me gezien en gehoord. Dit was het kantelpunt in mijn leven.

Een proces volgde waarbij ik mezelf steeds beter leerde kennen en op z’n plek viel hoe alles verband houdt met elkaar. Tijdens dit proces ontwikkelde ik een holistische visie.

Dagelijks leven

In mijn dagelijks leven maken mijn lieve man en prachtige dochter mijn meest bijzondere, ‘gewone’, verdrietige, blije, lichte, zware, warme en zachte momenten mee. Met familie en vrienden spreek ik graag af om te kletsen, eten of te sporten.

Voor zonsopgang (Brahma Muhurta) begint mijn dag met meditatie en yoga. Buiten bewegen maakt me intens gelukkig. Elke dag wandel en fiets ik, maar je kan me zeker ook wakker maken voor een duur- of intervaltraining op mijn skeelers of ElliptiGO.

“Leef vanuit je hart

Leef vanuit onvoorwaardelijke liefde, laat je hart spreken bij beslissingen en voel je geliefd.

Holistische visie

Dat er een samenhang en wisselwerking is tussen verschillende aspecten kwam ik achter toen ik een jonge meid was in de pubertijd. Ondanks dat ik het innerlijk wist, was het onmogelijk om hier woorden aan te geven. Tijdens de periode van chronische vermoeidheid hadden lichamelijke klachten een negatieve werking op mijn gedachten en emoties, het maakte me somber en negatief. Dit had vervolgens weer een uitwerking op mijn levensvisie. Wanneer ik me somber en negatief voelde, voelde ik me eenzaam en afgesloten van het spitiele geheel. Voor mij was het heel duidelijk dat ik minder naar buiten ging wanneer ik moe was, hierdoor verdween de connectie met de natuur bijna in zijn geheel. Ook mijn sociale contacten namen af. Op mijn dieptepunt aangekomen was het noodzakelijk om te beginnen met herenigen van deze verschillende aspecten.

Het dagelijks leven is een dynamisch geheel met verschillende aspecten die elkaar continu positief en negatief beïnvloeden: lichamelijk, mentaal, emotioneel, spiritueel, natuur en sociaal. Deze aspecten vullen elkaar aan, dagen elkaar uit, kunnen los van elkaar staan en kunnen één geheel vormen. Wanneer ze herenigd zijn en daarmee één geheel vormen wordt het een krachtig positief geheel en sta jij als mens in je grootste potentieel.

Lichamelijk

In het leven is het belangrijk dat je luistert naar de signalen die je lichaam aangeeft. Beweging is een onderdeel van je lichamelijke welzijn, dagelijkse beweging, conditie en krachtopbouw. Maar ook datgene wat je eet, is je eten voedend of vullend? Hormonen hebben ook invloed op je dagelijks leven, voor vrouwen is dit anders dan voor mannen. Via je ademhaling is het mogelijk om beter in verbinding te blijven met je lichaam.

Mentaal

Overzicht houden en analyseren zijn over het algemeen twee prettige kenmerken van ons brein, tenzij je hierin doorslaat natuurlijk. Veel mensen zullen ook de minder prettige kant van het mentale aspect in het dagelijks leven ervaren. Gedachten die nooit ophouden, boodschappenlijstjes die continu worden herhaald, dingen die je nog ‘moet’ doen of niet goed hebt gedaan. Wie kent het stemmetje wat je bekritiseerd? Dat is je innerlijke criticus die aan het stuur zit.

Emotioneel

Emoties zijn er in verschillende vormen. Ontzettend gelukzalig tot de meest donkere emoties die we als mens ervaren. Emoties bewegen en zetten in beweging. Het gaat om ruimte geven aan emoties, welke emoties er ook boven komen. Emoties vragen om transformatie wanneer deze voor een blokkade zorgen in jouw leven, met liefdevolle aandacht voor datgene wat zich aandient. Emotioneel in balans zijn is een fantastische staat van zijn,

Spiritueel

Spiritualiteit in het dagelijks leven omschrijf ik als ‘het gevoel dat je innerlijk straalt’. Dat jij je passie volgt en je kwaliteiten manifesteert. Zinvol leven en vertrouwen op je innerlijk weten. Hiermee is je ziel aanwezig in je lichaam. Veel mensen ervaren spirituele energie als fijngevoelig en subtiel. De verbinding met je hogere zelf, god of gids, kan zo subtiel zijn dat je het nog niet opmerkt. Dit betekent niet dat deze spirituele verbinding er niet is, maar vraagt het om de juiste afstemming zodat ook jij de unieke verbinding (verder) maakt en je blijft verwonderen.

Natuur

De natuur geeft ons zoveel inzicht in het ritme van de seizoenen, hoe wij als mens daar natuurlijk op mee bewegen. Of hoe de natuur herstellend vermogen laat zien. Maar ook hoe wij de natuur in kunnen zetten om zelf te herstellen. Praktisch gezien, om in de natuur te verblijven maar zeker ook hoe we bijvoorbeeld natuurlijke voeding tot ons nemen zodat we ons gevoed voelen. Denk daarnaast maar eens wanneer je in de natuur wandelt, hoe je ontvangen wordt zonder oordeel, in alle stilte en rust.

Sociaal

Wat zoek jij op in verbinding met sociale contacten? Gezelligheid, plezier, lachen, huilen, samenzijn, spelletjes spelen, ruziën, kletsen, of sporten? Mensen en dieren om je heen zorgen voor een wisselwerking tussen jou en de ander, positief en negatief. Het gedrag wat jij laat zien, reageert de ander op en visa versa. Door deze spiegelingen kan je veel over jezelf te weten komen. De buitenwereld weerspiegelt je binnenwereld. Veelal worden patronen zichtbaar in sociale contacten.

“Mijn lichaam is de huisvesting voor mijn ziel op aarde.”

Mijn lichaam geeft me signalen hoe het met me gaat. Het is mijn taak om daar naar te luisteren, daarbij stil staan en uitzoeken wat ze betekenen voor mij. 

Opleidingen

Bij- en nascholing

2021 Emotieve Therapie door Dolf Craanenburgh
2021 Van inspanning naar ontspanning door Esther Streur
2020 Spiritualiteit & Zingeving, Inge Stevenson
2020 Identiteitsgerichte psychotraumatherapie, Sytze Wierda en Muriel Venus
2019 Verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, Lisette Verploegen
2019 Succes in je praktijk! door regressietherapeut Rob van Aert 
2018 PSYCH-K,Paula van der Werff
2018 Intervisie, Lisette Verploegen
2017 Voice Dialogue en de Psychologie van de ikken, Judith Budde
2017 Visitatietraining, casuïstiek, professionaliteit en kwaliteit, Flowfocus
2016 Hersenen en bewustzijn, Jan Dirk Verveen
2015 Subpersoonlijkheden, van ego- naar zielenkracht, Ria Schoot Uiterkamp

Diploma’s

2016 Psychosociale Basiskennis, Sonnevelt Opleidingen Den Bosch
2015 Energetisch Therapeut, Sonnevelt Opleidingen Den Bosch
2014 Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Fonty’s Tilburg
2012 Autonoom Beeldende Kunst, Kunstacademie St Joost Den Bosch
2008 Fotografie, Grafisch Lyceum Rotterdam