GELEIDE MEDITATIE

Van ego naar Zijn

‘Wat als…..’
‘Laat maar.’
‘Dit heb ik echt stom gedaan.’
‘Ik ben echt dik.’
‘Waarom doe ik dit nu altijd?!’
‘Dit verandert nooit.’
‘Het heeft allemaal geen zin.’ 
‘Het is jouw schuld.’

Hoogstwaarschijnlijk herken je je wel in één van bovenstaande gedachten. Wanneer je je identificeert met het ego treed er verkramping op. De greep van het ego heeft je te pakken en je zit verstikt in negatieve gedachten.

Wanneer je in de greep van het ego verstrikt zit kan je je wankel voelen. Onrust is vaak op de voorgrond en de negatieve gedachten zijn perspectief vullend. Het enige waar je aan denkt is het ‘probleem’ waar je mee bezig bent. 

Gelukkig is het leven in beweging en komt er een moment dat er weer meer ruimte komt. Ruimte voor lucht en licht. Soms komt dit vanzelf maar je kan het ook actief opzoeken. Bijvoorbeeld door je gedachten met iemand te delen die je vertrouwt, bewegen in de buitenlucht, yoga, sporten of een hobby doen wat afleiding geeft/een activiteit waarbij je uit je hoofd in je lichaam zakt. 

Wanneer de greep van het ego losser wordt komt er tegelijkertijd meer ruimte, je perspectief verbreedt, er komt meer lucht en licht. Ontspanning valt weer binnen je perspectief en humor doet zijn intrede. Een zucht van opluchting volgt.

Om verder je perspectief te verbreden is het mooi om de stap te maken naar de zijnstoestand. Kan je je nog een moment herinneren dat je volledig in jouw energie aanwezig was? Mocht je hierop ‘ja’ antwoorden: denk hier dan eens aan terug en voel de energie die hierbij hoort. 

Jouw zijnstoestand is een staat van zijn waarbij jouw kwaliteiten aanwezig zijn in de energie. Het is altijd een liefdevolle staat. Krachtig, licht, gegrond, veilig, vullend en vooral heel erg uniek. 

Voor deze overgangsfase van de identificatie van het ego naar jouw zijnstoestand heb ik een meditatie ingesproken. Wanneer je net los bent gekomen van de greep van het ego, lucht en licht ervaart en intrinsiek gemotiveerd bent om je open te stellen voor jouw unieke energie.